Info primarie
  Localizare
  Conducere
  Organigrama
  Regulamente interne
  Servicii oferite
  Date de contact
  Orar audienţe
  Program de funcţionare

Consiliul Local
  Componenţa C.L.
  Atribuţiile C.L.
  Hotărârile C.L.
  Procele verbale ale şedinţelor
  Regulamentul C.L.

Documente publice
  Informaţii de interes public
  Comunicate de presă
  Declaraţii de avere şi interese
  Strategii
  Bugetul
  Publicatii casatorii
  Anunțuri de interes public

Cresterea ratei de ocupare in randul populatiei defavorizate din zona rurala
22.12.2009

Cresterea ratei de ocupare in randul populatiei defavorizate din zona rurala


Promovarea masurilor active de ocupare profesionala este una dintre prioritatile Uniunii Europene, ale Guvernului Romaniei dar si ale Primariei Moravita.

 

Intr-un an de profunda criza economica si sociala Primaria Moravita in parteneriat cu Fundaţia Romano Germana de Pregatire si Perfectionare Profesionala (FRG) Timisoara au obtinut de la Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei prin intermediul Fondului Social European, Programul Operational Sectorial pentru „Dezvoltarea Resurselor Umane” 2007 -2013, Axa prioritara 5 „Promovarea masurilor active de ocupare” o finantare nerambursabila in vederea realizarii proiectului „Dezvoltarea capitalului uman din mediul rural: garantia succesului de maine al Romaniei”.

Creşterea ratei de ocupare, facilitarea integrarii pe piata muncii, facilitarea accesului la educație și formare profesională de-a lungul vietii pentru adulti, a dreptului la consiliere privind cariera, asistenta la angajare si dezvoltarea antreprenoriatului sunt cateva din activitatile ambitioase propuse a se desfasura in cadrul acestui proiect.

Timp de 18 luni Primaria Moravita, impreuna cu Primariile Denta, Jamu Mare, Voiteg dar si cu micii intreprinzatori locali din satele Brestea, Rovinita Mare, Denta, Stamora Germana, Moravita, Jamu Mare, Ferendia si Clopodia isi vor coaliza toate eforturile in vederea calificarii unui numar cat mai mare de persoane in meserii solicitate pe piata locala si regionala a muncii: lucrator in comert, lucrator in structuri pentru constructii si lucrator finisor in constructii (cursuri care sunt certificate de Ministerul Muncii si de Centrul National de Formare Permanenta a Adultilor) si care sunt recunoscute la nivel european.

Pentru a ne alinia directivelor Uniunii Europene, statutul maximal limiteaza liberul acces la anumite meserii prin impunerea unor conditii birocratice. Astfel, cine doreste sa fie angajat ca si bucatar trebuie sa urmeze niste cursuri speciale de calificare (360h) in meseria respectiva. Chiar şi pentru a te angaja ca simplu vînzător la un chioşc sau in piata, conform Legii 650/2002 trebuie să absolvi un curs special de pregătire în meseria de lucrator in comert. Aşadar, dacă vreţi cumva să îmbrăţişaţi cariera de vanzător, puteţi fi şi absolvenţi de facultate, fără curs de comerciant nu vi se va îngădui, din punct de vedere legal, sa practicati meseria de vanzator.

Acesta este si motivul pentru care Primaria Moravita, impreuna cu partenerii sai, doresc ca pana la sfarsitul anului 2010, sa creasca nivelul de competente si abilitati ale locuitorilor din zona rurala si sa promoveze mobilitatea geografica si ocupationala in vederea armonizarii ofertei cu cererea de munca a pietei.

In viziunea noastra facilitarea accesului oamenilor simpli la educatie si formare de-a lungul intregii vieti vizeaza stimularea ocuparii profesionale a tinerilor si a somerilor, cresterea nivelului de stima personala si de coeziune sociala.

Cursurile de calificare care se organizeaza (si se vor mai organiza) in cadrul acestui proiect se adreseaza persoanelor cu varsta cuprinsa intre 17 – 60 de ani si care, in momentul de fata, sunt somere, persoane fara ocupatie, inactive, casnice, care lucreaza in agricultura de subzistenta si au domiciliul in zona rurala din judetul Timis. Cei mai buni 10 cursanti vor putea, prin intermediul acestui proiect, sa devina antreprenori pornind mici afaceri, beneficiind de servicii suport in acest sens: consiliere juridica si financiara, vreme de trei luni, din partea unor experti.

Daca doriti sa va inscrieti la aceste cursuri gratuite puteti obtine mai multe informatii de la managerul de proiect d-na Diana Asoltanei, e-mail: dasoltanei@gmail.com, prmrmoravita@yahoo.com sau de la d-na Adina Borza, asistent manager la Primaria Moravita la telefon 0256-397251.

Inapoi   Printare


Ştiri şi evenimente din zilele anterioare

20.10.2010 | Dezvoltarea capitalului uman: de la deziderat la fapta
Pe fondul crizei economice si a faptului ca tot mai multi timiseni raman fara loc de munca de la o luna la alta, 148 de persoane din mediul rural au avut sansa, gratie proiectului „Dezvoltarea capitalului uman din mediul rural: garanţia succesului de mâine al României”

02.03.2010 | Anunt curs si selectie beneficiari sesiunea 2
Primăria Moraviţa organizează până în data de 05.05.2010 a doua selecţie în vederea înscrierii la cursurile GRATUITE de calificare (în meseriile de lucrător în structuri pentru construcţii, lucrător finisor în construcţii şi lucrător în comerţ).

26.01.2010 | Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa timişană a muncii
Egalitatea de şanse reprezintă un drept fundamental, o valoare comună şi un obiectiv cheie al Uniunii Europene fiind, în acelaşi timp, o piesă centrală a strategiei nediscriminatorii şi o condiţie absolut necesară pentru îndeplinirea obiectivelor de creştere, ocupare a forţei de muncă şi coeziune socială la nivelul UE.

22.12.2009 | Cresterea ratei de ocupare in randul populatiei defavorizate din zona rurala
Intr-un an de profunda criza economica si sociala Primaria Moravita in parteneriat cu Fundaţia Romano Germana de Pregatire si Perfectionare Profesionala (FRG) Timisoara au obtinut de la Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei prin intermediul Fondului Social European, Programul Operational Sectorial pentru „Dezvoltarea Resurselor Umane” 2007 -2013, Axa prioritara 5 „Promovarea masurilor active de ocupare” o finantare nerambursabila in vederea realizarii proiectului „Dezvoltarea capitalului uman din mediul rural: garantia succesului de maine al Romaniei”.

Azi : 23.11.2019
   
L M M J V S D
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     

Ultimele 10 Ştiri şi evenimente
emise de Primaria Comunei Moravita
in format XML 2.0

Ştirile şi evenimentele in format XML 2.0Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României