Info primarie
  Localizare
  Conducere
  Organigrama
  Regulamente interne
  Servicii oferite
  Date de contact
  Orar audienţe
  Program de funcţionare

Consiliul Local
  Componenţa C.L.
  Atribuţiile C.L.
  Hotărârile C.L.
  Procele verbale ale şedinţelor
  Regulamentul C.L.

Documente publice
  Informaţii de interes public
  Comunicate de presă
  Declaraţii de avere şi interese
  Strategii
  Bugetul
  Publicatii casatorii
  Anunțuri de interes public

Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa timişană a muncii
26.01.2010

Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa timişană a muncii

      Egalitatea de şanse reprezintă un drept fundamental, o valoare comună şi un obiectiv cheie al Uniunii Europene fiind, în acelaşi timp, o piesă centrală a strategiei nediscriminatorii şi o condiţie absolut necesară pentru îndeplinirea obiectivelor de creştere, ocupare a forţei de muncă şi coeziune socială la nivelul UE.
Cadrul legislativ adoptat de România în ultimii ani prevede un tratament egal între femei şi bărbaţi. Cu toate acestea, realitatea arata că, în practică cotidiană, există cazuri de discriminare a femeilor pe piaţa muncii atât în ceea ce priveşte accesul la poziţii de conducere, în viata politică, cât şi în ceea ce priveşte diferenţele de remuneraţie etc. Femeile care se întorc pe piaţa muncii după o pauză datorată îngrijirii membrilor familiilor lor se confruntă deseori cu discriminare directă şi cu prejudecăţi, fiind văzute ca angajaţi cu înalt risc.
     Uniunea Europeană şi Guvernul României prin intermediul Fondului Social European, Programul Operaţional Sectorial pentru „Dezvoltarea Resurselor Umane” 2007 - 2013, Axa prioritară 5 „Promovarea măsurilor active de ocupare” au acordat Primariei Moraviţa o finanţare nerambursabilă în vederea realizarii proiectului „Dezvoltarea capitalului uman din mediul rural: garanţia succesului de mâine al României”.

     Proiectul urmăreşte eliminarea discriminarii şi a practicilor  discriminatorii din motive precum vârsta, lipsa educaţiei şi a competenţelor profesionale, scopul proiectului vizând, printre altele, facilitarea accesului la educaţie, dezvoltarea carierei prin formarea profesională a 140 de locuitori din zona rurală care sunt persoane fără ocupaţie, şomeri de lungă durată, persoane casnice, persoane cu dizabilităţi, cetăţeni de etnie rroma etc.
     În această săptămână primii 59 de cursanţi (din care 35 de femei) au absolvit cursurile de calificare în meseriile practice de lucrător în comert, lucrător în structuri pentru construcţii şi lucrător finisor în construcţii, cursuri ale căror costuri au fost asigurate integral prin intermediul proiectului „Dezvoltarea capitalului uman din mediul rural: garanţia succesului de mâine al României”. Diploma pe care absolvenţii cursurilor o vor obţine este eliberată de CNFPA şi Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse şi este recunoscută în toate ţările Uniunii Europene stimulându-se astfel şi mobilitatea ocupaţională.

     Cei mai buni cursanţi au şansa, ca, prin intermediul proiectului finanţat de Fondul Social European, să devină antreprenori (Persoane Fizice Autorizate, Întreprinderi Individuale, Asociaţii familiale) şi să se transforme astfel din persoane fără venituri în adevăraţi oameni de afaceri.
     Este demostrat ştiinţific că afacerile de succes apar pe fondul unor schimbări: tehnologice, politice, sociale, motivaţionale etc. Românii aud mereu ca ţara noastră este codaşă şi cred că din această cauză nu au curaj să spună că se lansează într-o afacere. Cu siguranţă ca unul dintre motive este şi o pregătire teoretică mai slabă a antreprenorilor din România faţă de antreprenorii din restul statelor capitaliste. O pregătire teoretică mai bună poate schimba lucrurile şi tocmai acest lucru este urmărit a se dovedi prin intermediul proiectului pus în practică de către Primăria Moraviţa şi Fundatia Romano-Germana din Timişoara.

     Pentru a ne alinia directivelor Uniunii Europene, statutul maximal limitează liberul acces la anumite meserii prin impunerea unor condiţii birocratice. Astfel, cine doreşte să fie angajat ca şi bucătar trebuie să urmeze nişte cursuri speciale de calificare (360h) în meseria respectivă. Chiar şi pentru a te angaja ca simplu vânzător la un chioşc sau în piaţă, conform Legii 650/2002 trebuie să absolvi un curs special de pregătire în meseria de lucrător în comert. Aşadar, dacă vreţi cumva să îmbrăţişaţi cariera de vânzător, puteţi fi şi absolvenţi de facultate, fără curs de lucrător în comerţ nu vi se va îngădui, din punct de vedere legal, să practicaţi meseria de vânzător.

    Începînd cu luna februarie la Primăria Moraviţa reîncep înscrierile pentru o nouă sesiune de cursuri de calificare. Acestea durează 75 de zile, sunt gratuite pentru şomeri, persoane fără venituri, persoane casnice, persoane întreţinute, lucrători în agricultura de subzistenţă cu condiţia ca aceştia să aibă domiciliul în zona rurală din judeţul Timiş şi să aibă vârsta cuprinsă între 18 – 60 de ani.

Dacă doriţi să vă înscrieţi la aceste cursuri gratuite va rugam sa aduceti la Primaria Moravita urmatoarele acte necesare inscrierii:

  • o copie xerox dupa cartea de identitate/buletinul de identitate;
  • o copie xerox după Certificatul de naştere;
  • o copie xerox după ultimul act de studii (diploma de bac, licenta, gimnaziu sau o adeverinta care sa ateste numarul de clase absolvite);
  • o copie xerox dupa certificatul de casatorie (daca este cazul);
  • Adeverinţă medicală de la medicul de familie cu certificarea “Apt pentru a urma cursul de calificare in meseria de ...”
La aceste acte se vor mai adauga si:

Formular de înregistrare a grupului ţintă (vi se va da gratuit la înscriere sau il puteti descarca de pe pagina de internet a Primariei Moravita)
Nota de informare: protecţia datelor cu caracter personal (vi se va da gratuit la înscriere sau il puteti descarca de pe pagina de internet a Primariei Moravita).

Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la Primaria Moravita telefon 0256-397251 doamna Adina Borza sau la adresa de e-mail: dasoltanei@gmail.com  Diana Asoltanei.

Inapoi   Printare


Ştiri şi evenimente din zilele anterioare

20.10.2010 | Dezvoltarea capitalului uman: de la deziderat la fapta
Pe fondul crizei economice si a faptului ca tot mai multi timiseni raman fara loc de munca de la o luna la alta, 148 de persoane din mediul rural au avut sansa, gratie proiectului „Dezvoltarea capitalului uman din mediul rural: garanţia succesului de mâine al României”

02.03.2010 | Anunt curs si selectie beneficiari sesiunea 2
Primăria Moraviţa organizează până în data de 05.05.2010 a doua selecţie în vederea înscrierii la cursurile GRATUITE de calificare (în meseriile de lucrător în structuri pentru construcţii, lucrător finisor în construcţii şi lucrător în comerţ).

26.01.2010 | Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa timişană a muncii
Egalitatea de şanse reprezintă un drept fundamental, o valoare comună şi un obiectiv cheie al Uniunii Europene fiind, în acelaşi timp, o piesă centrală a strategiei nediscriminatorii şi o condiţie absolut necesară pentru îndeplinirea obiectivelor de creştere, ocupare a forţei de muncă şi coeziune socială la nivelul UE.

22.12.2009 | Cresterea ratei de ocupare in randul populatiei defavorizate din zona rurala
Intr-un an de profunda criza economica si sociala Primaria Moravita in parteneriat cu Fundaţia Romano Germana de Pregatire si Perfectionare Profesionala (FRG) Timisoara au obtinut de la Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei prin intermediul Fondului Social European, Programul Operational Sectorial pentru „Dezvoltarea Resurselor Umane” 2007 -2013, Axa prioritara 5 „Promovarea masurilor active de ocupare” o finantare nerambursabila in vederea realizarii proiectului „Dezvoltarea capitalului uman din mediul rural: garantia succesului de maine al Romaniei”.

Azi : 23.11.2019
   
L M M J V S D
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ultimele 10 Ştiri şi evenimente
emise de Primaria Comunei Moravita
in format XML 2.0

Ştirile şi evenimentele in format XML 2.0Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României